Najznačajnije "DA" za slobodu Republike BiH

Ocjene članaka: 2 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
Bogić Bogičević je udario temelj slobodnoj BiH, da, temelj.
On je taj koji je prvi rekao stop režimu Slobodana Miloševića koji je kroz političare Jugoslavije ostvario velikosrpski projekat. Jednako je važna njegova odluka, kako za Republiku BiH, tako i za Republiku Sloveniju i Republiku Hrvatsku.

Glavni je akter historijske sjednice Predsjedništva SFRJ koja se održala 12. Marta 1991. godine. Tada, na toj sjednici, se odlučivalo o uvođenju izvanrednog stanja u SFRJ.
Vojni vrh je predložio da se uvede vojna uprava, a za to je bila potrebna saglasnost predsjedništva SFR Jugoslavije i svi su računali da će on, kao Srbin, glasati za, jer sve je režirano tad čvrstom politikom Beograd, čije ciljeve će sprovoditi Jugoslovenska Narodna Armija.
Bogić je odlučio "NE".

Njegovo "NE" je najveće i najznačajnije "DA" za slobodu Republike BiH, ali i Republike Slovenije, Republike Hrvatske, a sve poslije toga je historija.
Kada se bude pisala istinita historije o našoj domovini, onda će, sigurno, na prvom mjestu biti Bogić Bogičević, pa onda slijede; Alija Izetbegović, Stjepan Kljujić, Haris Silajdžić, Fuad Muhić, Nijaz Duraković, Adil Zulfikarpašić i druga plejada odvažnih političkih boraca.

Bogić Bogićević je rođen u Ugljeviku, 15. maja 1953. godine.
Član je Predsjedništva SFRJ od 16. maja 1989. do septembra 1991. godine.
Svakako da je znao cijenu svoga "NE ", a posebno je znao snagu JNA, ali iz njega je progovorila ona bosanska hrabrost koja se boji samo Milostivog.
To veliko "NE", režimu kojeg je postavio Slobodan Milošević kroz institucije Jugoslavije, je veliko iznenađenje u to vremenu za sve.

Dok je bujao velikosrpski nacionalizam, na svim poljima, svi su mu se klanjali, izuzev Bogića Bogičevića, koji je zapravo iskra SLOBODE za Republiku BiH, Republiku Sloveniju i Republiku Hrvatsku.

Velika hrabrost te odluke je dala snage svima da se mora otpočeti sa skidanjem velikosrpskih nacionalističkih okova.
Tokom rata je bio u Sarajevu i sa svojima najbližim, a to su sve Sarajlije, osjetio zlo na koje je on upozoravao, a cijeli svijet šutke gledao.

Dobitnik je desetine priznanja državnih i inostranih, ali najveće mu je priznanje da se, skoro poslije 30 godina od kada je rekao veliko "NE", postavlja na mjesto gradonačelnika Sarajeva, glavnog grada BiH čije je temelje on udario 12. Marta 1991. godine.

Ta njegova odluka, kao slijed ratnih zbivanja, uz bosanske patriotske snage, koje predvodio Alija Izetbegović, su rezultirale SLOBODOM koju živimo...
To nije bilo davno, a kao da je bilo jučer.
"Bogić Bogičević, član predsjedništva Republike BiH, nije glasao za uvođenje vanrednog vojnog stanja...", brujalo je u svim medijima tadašnje Jugoslavije.

To veliko, historijisko, "NE" je zapravo prava ISTINA o BiH, jer tu se jasno ukazuje kako se ponašaju bosanski sinovi, ma koje vjere bili, a posebno kad je u pitanju Srbija i Hrvatska.

Iz Bogičevićevog "NE" se uči povijest BiH, rođen u Ugljeviku, a velikosrpskom nacionalizmu iz Beograd rekao je STOP.
To je snaga koju nam daruje naša domovina, to su sinovi koji se nikom ne klanjaju na ovom svijetu, a takav je Bogić Bogičević.

S toga, ne pišite Srbin o Bogiću, niti se čudite što je novi gradonačelnik, već od srca i sa zadovoljstvom slavimo Sarajevo, na čijem čelu sjedi divni, plemeniti, a nadasve hrabri patriota, Bogić Bogičević!

Prati me

FACEBOOK

ReporterAA

YOUTUBE

YouTube Kanal

Pridruži se

Ukoliko imate nešto što bi željeli objaviti (Tekst, Fotografije, Video ili Audio materijal) na mojoj stranici onda kliknite OVDJE

© akifagic.com 2024 | design & development by @archibyte

Search